Werking

Logopedie

 

Logopedie is een specialisme gericht op het ontwikkelen, herstellen en onderhouden van de communicatie in al zijn facetten en de verwerking van eten en drinken.

 

Groepspraktijk Leentje Tollenaers

Preventie

Observatie en signalering.

Zorg

Individuele behandeling.

Trainig

Verbeteren van communicatie.

Advies

Helpen problemen oplossen.

 

 

 

 

 

Wat doet een logopedist?

 

 

 

 

Logopedisten onderzoeken, behandelen en begeleiden mensen met problemen die te maken hebben met communicatie en eten en drinken. De logopedie kent vier behandelgebieden:

Taal, stem, spraak en gehoor. Daarnaast behandelen logopedisten aanverwante stoornissen als afwijkende mondgewoonten en problemen met de ademing. Hierdoor kunnen logopedische behandelgebieden die van andere hulpverleners overlappen.

Een aanmelding gebeurt best telefonisch. Dit kan op eigen initiatief zijn, maar ook na verwijzing van de leerkracht, de zorgcoördinator, het CLB, de huisarts, de N.K.O.-arts, de orthodontist, de neuroloog, … . Hierbij wordt een afspraak gemaakt voor een eerste intakegesprek en/of logopedische onderzoek. Voor een aanmelding bij de psychologe kan u haar best zelf opbellen om een afspraak te maken (zie aanbod psychologie).

 

In dit eerste anamnesegesprek wordt uw hulpvraag en situatie in kaart gebracht. Er wordt bekeken welke onderzoeken afgenomen dienen te worden. Verder krijgt u ook praktische informatie over de praktijk en de algemene werking.

 

Hierna volgt een logopedisch onderzoek dat bestaat uit testen en observatie. Dit gebeurt het best met de patiënt (kind of volwassene) alleen. Er wordt een kwantitatieve en kwalitatieve analyse gemaakt van het onderzoek die dan uitvoerig besproken wordt met patiënt en/of de ouders. Vervolgens worden er praktische afspraken gemaakt omtrent de duur en frequentie van de behandelingen. U heeft voor een logopedische behandeling vaak recht op terugbetaling door uw mutualiteit. Er wordt dan ook een aanvraag ingediend tot goedkeuring bij uw ziekenfonds. Hierover krijgt u dan ook meer uitleg.

 

Vervolgens kan de therapie opstarten. Afhankelijk van het probleem en de leeftijd van de patiënt worden er behandelingen van 30 of 60 minuten gegeven. Na elke behandeling wordt er met de ouders/familie besproken wat de inhoud van de therapie was. Het is belangrijk om op een eenduidige wijze de patiënt te helpen. Daarom zijn er ook regelmatig overlegmomenten op school om zo met het CLB, de leerkracht en de zorgcoördinator goede afspraken te maken. Ook voor volwassenen kunnen er multidisciplinaire overlegmomenten plaatsvinden.

 

Wanneer u een logopedische behandeling volgt heeft u, in de meeste gevallen, recht op een terugbetaling vanwege uw mutualiteit. In dit geval dienen wij een aanvraag tot goedkeuring van uw dossier in bij de adviserend geneesheer van uw ziekenfonds. In bepaalde gevallen komt de mutualiteit niet (meer) tussen. We streven steeds naar de meest correcte en voordelige situatie voor u en geven bijgevolg ook graag uitleg bij vragen omtrent de huidige bepalingen in de nomenclatuur van de logopedische verstrekkingen.

 

Een goede samenwerking loopt langs twee kanten en wij garanderen een verwittiging bij annulering van een gemaakte afspraak. Hetzelfde vragen wij dan ook van u. Indien een afspraak door bepaalde omstandigheden niet kan plaatsvinden, is dit geen probleem, maar tracht ons een seintje te geven. We zijn immers genoodzaakt alle niet op voorhand geannuleerde onderzoeken en behandelingen aan te rekenen. Wij hopen daarvoor op uw begrip. .